Om
Skrållan står för ripa

Ripvidets Kennel

I vårt avelsarbete är målet att ta fram hundar som:

är mentalt sunda och fysiskt friska

har en stor jaktmotor

är samarbetsvilliga och lätta att dressera

är mysiga familjehundar

är exteriört godkända enligt Bretonstandarden


Idag har vi två stycken Bretoner Gnista från vår egen uppfödning och Kira, som vi planerar att para med Lill-Gemons Nemo vid nästa löpning, ca dec/jan 2022.


Vår hundbakgrund:

Ulf är uppväxt med hundar och Anna är uppväxt med jakt. Riffa var vår första gemensamma hund som vi köpte 1985. En schillerstövare som vi tog två kullar av. Sen hade vi två vorstehtikar Ronja och Tajma, som tyvärr inte riktigt höll måttet för våra krav på avel.


Varför Breton?

När vår dotter började skriva sin önskelista själv, stod det alltid överst "En EGEN hund". När hon skulle fylla 12 var det dags för en ny hund till familjen. Vi letade efter en ras som både höll kraven för oss (en bra stående fågelhund) och för dottern (söt och hon skulle kunna köra agility med den). Då fastnade vi för Breton. Dottern fick Speedy, vår första Breton.


Att vi bytte till Breton har vi inte ångrat! Glada, pigga, goa familjehundar som ändå är fantastiska, arbets- och samarbetsvilliga jaktmaskiner. Dessutom en mycket robust ras med få sjukdomar och skador. Breton fungerar kanske allra bäst på fjället, men är väldigt bra även i skog och på fält.


Breton brukar kallas för ”Breton – en liten och sund, stående fågelhund” och ”Stor hund i litet format”. Läs mer om rasen på Bretonklubbens hemsida breton.se 


Fler intressanta Breton-länkar:

Svenska Bretonklubben 

Svenska Bretonklubben på Facebook 

Specialklubben för kontinentala fågelhundar   

Om Breton 

Svenska Kennelklubben   

Hunddata  (stamtavlor, avkommor) 

Avelsdata (resultat från jaktprov och utställningar) 

Norsk Bretonklubb   

Dansk Bretonklubb   

Finsk Bretonklubb   

Fransk Bretonklubb   

Amerikansk Bretonklubb   

Skrållan och Gnista
Ulf och Skrållan